Valsts asinsdonoru centrs

Pirms pāris nedēļām par maniem pakalpojumiem interjera dizainā ieinteresējās Valsts asinsdonoru centrs. Operatīvi tika noorganizēta pirmā tikšanās, un, pēc veiksmīgi noritējušas sarunas, kurā iepazināmies cits ar cita iespējām, tai pašā dienā jau uzmērīju telpu, kuru jau līdz š.g. Ziemassvētkiem skars vizuālas pārmaiņas interjera noformējumā.

Risinot nepieciešamību lietderīgi izmantot asins donoru nelielu naudas summu regulārus ziedojumus, VADC radusies ideja atlīdzināt asins donoriem par atsaucību un uzņēmību, atsvaidzinot interjeru reģistratūras telpai. Ierobežoti līdzekļi, ierobežots termiņš, labdarības ideja – visi šie faktori burtiski kliedza, ka nespēšu no tāda izaicinājuma atteikties. Un nespēju arī.

Tagad projekts sākuma stadijā, ar koncepcijas meklējumiem un funkcionālo plānojumu veidošanu. Līdz ar to, apzinot medicīnas iestāžu interjerus pasaulē, atradu vairākus spilgtus, iedvesmojošus piemērus, kuri, loģiski, Latvijas mēroga dizainam ir stipri par šerpu, tomēr iespaidīgs ir citādais skatījums uz tradicionālajām medicīnas telpām – privātām klīnikām, zobārstniecībā, psihiatru un psihologu klīnikām, bērnu slimnīcām utt. Ar nolūku izvēlējos stilistiski maksimāli atšķirīgus interjerus, lai kaut nedaudz parādītu to plašo dizaina spektru, ko iespējams iedzīvināt medicīnas iestādēs.

1. MD.net Clinic, Tokyo (Japan), dizains – “Nendo

Psihiatriskās klīnikas interjera dizains. Savaldzināja  atšķirīgā pieeja šāda rakstura telpas uzbūvei – sienas plakņu konstruktīvās skaidrības apzināta sagraušana, alternatīvas telpas uztveres piedāvājums (atspoguļojot klīnikas pacientu citādo pasaules uztveri), interjera standarta objektu (piemēram, durvju) pārvēršana filosofiskos simbolos – atverot gaiteņa galā esošās menās durvis, hallē ieplūst dienas gaisma.

2. Carema veselības centrs (Zviedrija), interjera dizains –TAF

Gaiša, saules un harmonijas pielieta telpa, kurā ienākot, tās plānojums un tonalitāte ir pirmās zāles ceļā uz pacienta drīzu izveseļošanos. Daudzviet izmantotās taisnstūra un kvadrāta formas plāksnes simbolizē plāksterus vai apsējus. Savukārt dzeltenā pozitīvisma un dzīvības krāsa lieliski atsvaidzina standarta veselības iestāžu balto sterilitāti.

3. Aptieka Oaza Zdravlja, Belgrada; dizains – Karim Rashid

Popārta ģēnija Karim Rashid dizaina šedevri vairs nepārsteidz, jo savu žanru šis mākslinieks ir izkopis līdz dārgakmeņa spožumam. Plūstošās formas, lielie krāsu laukumi, telpas plakņu robežu nojaukšana, nereālas, sapnim līdzīgas vides radīšana – ar šo visu ikdienā saskarsies Oaza Zdravlja klienti un apmeklētāji. Veselība sākas ar skaistām domām, un ticu, ka šāda oāze tām ir auglīga.

4. Ginekoloģijas klīnika “Embryocare clinic”, Atēnas (Grieķija); dizains – MAB architects, 2009.

Tīra, nepretencioza minimālisma skatījums uz vispārpieņemto medicīnas telpu. Baltā krāsa ne vien sienu, bet visās 4 telpas plaknēs ļauj elpot, nojaucot priekšstatu par slimnīcu kā stresa un nepatīkamu sajūtu / emociju vidi. Zilais tonis mēbelēs kā vienīgā hromatiskā krāsa interjerā pasvītro klīnikas unikalitāti, neapzināti veidojot brendu. Vēsi, atturīgi, neuzbāzīgi, tīri un svaigi – nezinu kā citas sievietes, bet mani uzrunā daudz labāk par nenosakāma toņa linoleju un lamināta uzņemšanas leti.

Komentēt